Battera sushi

Battera sushi
sushi Zaujímavosti

Battera sushi, známe aj ako oshizushi (lisované sushi), je tradičný druh sushi pochádzajúci z Osaky, centra kulinárskych inovácií v Japonsku. Tento typ sushi je charakteristický svojím obdĺžnikovým tvarom a spôsobom prípravy, pri ktorom sa ingrediencie vrstvia do drevenej formy (oshi-bako) a následne sa stlačia, aby vytvorili kompaktné a estetické kúsky.

Battera sushi bolo pôvodne vytvorené ako spôsob konzervovania rýb pomocou octu a lisovania, čím sa predlžovala ich trvanlivosť. Dnes je považované za delikatesu, ktorá zachováva autentickú chuť rýb a jemnosť sushi ryže.


História Battera sushi

Battera sushi vzniklo na prelome 19. a 20. storočia v Osake, kde bolo populárne medzi rybármi a miestnymi obyvateľmi. Názov „battera“ pochádza z portugalského slova bateira, čo znamená „malý čln“ – názov odkazuje na tvar sushi, ktorý pripomína loďku.

Pôvodne sa battera sushi pripravovalo s konbu (morskou riasou) a konzervovanými rybami, najčastejšie makrelou (saba) alebo sardinkami. Tento spôsob prípravy umožňoval rybám udržať si čerstvosť a jedlo bolo vhodné na dlhé cesty.


Čo robí Battera sushi jedinečným?

1. Lisovanie (oshizushi štýl): Na rozdiel od nigiri alebo maki sushi, kde sa ryža formuje ručne alebo roluje, battera sushi sa pripravuje v drevených formách. Tým sa dosiahne pevná, ale jemná štruktúra.

2. Použitie marinovaných rýb: Rybou, ktorá sa často používa pri príprave battera sushi, je makrela (saba), ktorá sa najprv marinuje v octe. Tým získava bohatú a výraznú chuť, ktorá kontrastuje s jemnosťou ryže.

3. Estetika a forma: Battera sushi je vizuálne atraktívne. Ryba sa často prekrýva tenkou vrstvou morskej riasy alebo plátkami konbu, čo zvyšuje vizuálnu a chuťovú komplexnosť.


Ako pripraviť Battera sushi

Ingrediencie:

Na sushi ryžu:

  • 2 šálky sushi ryže

  • 2 lyžice ryžového octu

  • 1 lyžička cukru

  • Štipka soli

Na rybu a ozdobu:

  • 300 g makrely (filet)

  • 3 lyžice ryžového octu

  • 1 lyžička soli

  • 2 plátky konbu (morská riasa)

  • 1 citrón (nakrájaný na tenké plátky)

Na servírovanie:

  • Sójová omáčka

  • Nakladaný zázvor

  • Wasabi


Postup prípravy:

1. Príprava sushi ryže
  1. Sushi ryžu dôkladne premyte, aby ste odstránili prebytočný škrob.

  2. Uvarte ryžu podľa návodu na obale a ochuťte ju zmesou ryžového octu, cukru a soli. Premiešajte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

2. Marinovanie ryby
  1. Filety makrely posypte soľou a nechajte ich odležať 30 minút.

  2. Potom opláchnite soľ a ponorte filety do ryžového octu na 15 minút. Tento proces zvýrazní chuť ryby a dodá jej jemnosť.

3. Príprava formy (oshi-bako)
  1. Drevenú formu na lisovanie (oshi-bako) jemne vyložte potravinovou fóliou, aby sa sushi ľahšie vyberalo.

  2. Na dno formy položte tenký plátok konbu alebo citróna. Naň umiestnite filet ryby s kožou nahor.

4. Lisovanie sushi
  1. Na rybu naneste rovnomernú vrstvu sushi ryže a jemne ju utlačte lyžicou.

  2. Prikryte formu vrchnou časťou (poklopom) a jemne stlačte. Nechajte sushi v lise 5-10 minút, aby si udržalo tvar.

5. Krájanie a servírovanie
  1. Po lisovaní vyberte sushi z formy a nakrájajte ho na obdĺžnikové kúsky.

  2. Podávajte s nakladaným zázvorom, sójovou omáčkou a wasabi.


Tipy na dokonalé Battera sushi

  • Čerstvosť je kľúčová: Používajte čerstvú rybu najvyššej kvality, pretože hlavnou zložkou battera sushi je práve jej chuť.

  • Použitie konbu: Ak chcete pridať extra vrstvu umami, nezabudnite na konbu. Okrem chuti dodáva sushi aj estetický prvok.

  • Správne lisovanie: Jemné, ale dôsledné lisovanie je dôležité. Netlačte príliš silno, aby sushi nestratilo štruktúru.


Variácie Battera sushi

  • Ebi Battera: Namiesto makrely sa používajú krevety.

  • Unagi Battera: Úhor (unagi) pridáva do battera sushi sladkú a dymovú chuť.

  • Vegetariánske Battera: Použitie zeleniny ako avokádo, uhorka a marinovaná tekvica poskytuje alternatívu pre vegetariánov.

Battera sushi je jedinečný pokrm, ktorý predstavuje spojenie tradičných japonských techník s modernou prezentáciou. Tento typ sushi je nielen chutný, ale aj esteticky príťažlivý a predstavuje zaujímavú alternatívu k bežným druhom sushi. Ak hľadáte autentický japonský zážitok, určite by ste mali ochutnať battera sushi – jeho bohaté chute a dokonalá textúra vás určite očaria.