Sasazushi (笹寿司) je unikátna a menej známa forma sushi, ktorá pochádza z horských oblastí Nagano a Niigata v Japonsku. Na rozdiel od modernejších druhov sushi, ktoré sa pripravujú najmä z čerstvých rýb, je Sasazushi spojené so starodávnymi tradíciami a využíva dary zeme – lesné byliny, horské zeleniny či nakladané suroviny. 🌿 Pôvod Sasazushi Sasazushi má […]
Pekinská kačica patrí medzi najznámejšie a najluxusnejšie jedlá čínskej kuchyne. Jej pôvod siaha až do cisárskeho dvora v Pekingu, kde bola považovaná za symbol prestíže a dokonalosti. Charakteristická je chrumkavou zlatistou kožou, jemným mäsom a bohatým servírovaním s palacinkami, zeleninou a sladkou omáčkou. Hoci sa príprava môže zdať náročná, pri dodržaní krokov si ju môžete […]
Bulgogi (불고기) patrí medzi najznámejšie a najobľúbenejšie jedlá kórejskej kuchyne. V preklade znamená „ohnivé mäso“ (bul = oheň, gogi = mäso), čo vystihuje jeho podstatu – jemne nakrájané hovädzie mäso marinované v aromatickej zmesi a rýchlo grilované alebo opekané. Toto jedlo je v Kórei mimoriadne populárne nielen v reštauráciách, ale aj v domácnostiach. Bulgogi je […]
Bun Bo Hue je výrazná a aromatická rezancová polievka pochádzajúca z mesta Huế – bývalého cisárskeho hlavného mesta centrálneho Vietnamu. Oproti známejšej pho má Bun Bo Hue silnejšiu, pálivejšiu a komplexnejšiu chuť. Je to jedlo, ktoré nielen zasýti, ale aj zahreje – a to doslova. . 🏯 Pôvod a význam názvu „Bún“ znamená ryžové rezance […]
Bibimbap (비빔밥) patrí medzi najznámejšie a najobľúbenejšie jedlá kórejskej kuchyne. Názov doslova znamená „miešaná ryža“, no tento pokrm je omnoho viac než len ryža so zeleninou. Je to harmonické spojenie farieb, chutí, vôní a textúr, ktoré vytvára nielen výživné, ale aj esteticky krásne jedlo. 🌾 Čo je to Bibimbap? Bibimbap je misa horúcej ryže, na […]
Sushi donburi, známe aj ako chirashi sushi alebo chirashizushi (doslova „rozsypané sushi“), je japonský pokrm, ktorý spája to najlepšie z dvoch svetov – sushi a tradičnej ryžovej misky donburi. Ide o jedlo, ktoré je nielen krásne na pohľad, ale aj mimoriadne chutné, vyvážené a sýte. Na rozdiel od klasických sushi roliek či nigiri sa pri […]
Kazarimaki sushi, známe tiež ako dekoratívne sushi, je jedným z najkreatívnejších a vizuálne najatraktívnejších typov sushi, ktoré pochádza z Japonska. Tento druh sushi sa vyznačuje krásnymi a detailnými vzormi, ktoré sa objavujú v priereze každej rolky. Názov „kazarimaki“ pochádza zo slov „kazari“, čo znamená dekorácia, a „maki“, čo označuje rolovanie sushi. Hoci je toto jedlo […]
Kakiage sushi je jedinečné spojenie dvoch ikonických japonských jedál – sushi a kakiage, čo je druh tempury. Kakiage je typ fritovaného pokrmu, ktorý vzniká zmiešaním rôznych druhov zeleniny a niekedy aj morských plodov v cestíčku a ich následným smažením dozlatista. Keď sa kakiage kombinuje so sushi ryžou, vzniká výnimočný pokrm, ktorý spája chrumkavú textúru s […]
Battera sushi, známe aj ako oshizushi (lisované sushi), je tradičný druh sushi pochádzajúci z Osaky, centra kulinárskych inovácií v Japonsku. Tento typ sushi je charakteristický svojím obdĺžnikovým tvarom a spôsobom prípravy, pri ktorom sa ingrediencie vrstvia do drevenej formy (oshi-bako) a následne sa stlačia, aby vytvorili kompaktné a estetické kúsky. Battera sushi bolo pôvodne vytvorené […]
Oshi-bako sushi – Japonská kuchyňa je známa svojou rozmanitosťou a precíznosťou, pričom sushi patrí medzi najobľúbenejšie pokrmy po celom svete. Medzi menej známe, no mimoriadne zaujímavé druhy sushi patrí Oshi-bako sushi, známe aj ako oshizushi alebo lisované sushi. Tento tradičný štýl sushi pochádza z oblasti Kansai, konkrétne z Osaky, a odlišuje sa od populárneho nigiri […]